Teksteditoren

amaster Web teksteditor

TEKSTEDITOREN

Du støder på den hvor der er mulighed for at skrive indhold i systemet. Og den giver dig en lang række muligheder som ellers ville kræve kendskab til html-redigering. Nedenfor forklarer vi de mest nødvendige funktioner (fremhævet på billederne).

Tekstformatering
Værktøjerne til tekstformatering minder meget om dem man kender fra andre tekstbehandlingsprogrammer eller mailprogrammer.

amaster-cms-teksteditor

B giver Fed, I giver Kursiv og U giver Understreget tekst. Ligeledes er højre og venstrejustering af tekst også som man kender det fra andre programmer.

De to første værktøjer i anden linie er lidt specielle for web-redigering.
Da det ofte medfører fejl og til tider store komplikationer at “Indsætte” tekst direkte fra andre hjemmesider og især fra Word, er her to værktøjer som kan lette den opgave en smule.

Paste as Plain Text aktiveres inden du indsætter(Ctrl-V) kopieret tekst. Derved fjernes al formatering der måtte være kopieret med. Du kan herefter begynde formateringen med ovennævnte formateringsværktøjer.

Paste from Word bruges når du kopierer indhold fra Word. Klik på det lille Word ikon og der åbnes et nyt vindue hvor du kan indsætte den kopierede kode.

Remove formatting (det hvide viskelæder i øverste linje) hjælper dig når du ikke længere kan finde rundt i den formatering du har lavet.
Er du kommet til at blande Fed med Kursiv – og lidt understreget... og kan du ikke fjerne dele af det?
…så marker teksten, klik på Remove formatting og start forfra.

Tabeller
Tabeller er gode til opsætning af data, der skal stå pænt i rækker og kolonner. Fx en pristabel, størrelsesskema eller farvekort.

amaster-cms-editor-table

Tabelværktøjerne beskrives her fra venstre.

Ny tabel/Tabelegenskaber (1. ikon)
Står markøren allerede i en celle i en tabel, kan du rette egenskaberne for tabellen.

For at lave en ny tabel skal du placere markøren udenfor evt. tabeller og klikke på tabelikonet – vælg derefter egenskaber for din tabel.

Mest nyttige tabel-indstillinger:

amaster-cms-tabelindstillinger

Egenskaber for tabelrække (2. ikon)
Har du brug for at justere højden på en række i tabellen er det Table row properties du skal bruge. Table row properties kan også bruges til smart farvelægning af rækkerne, idet du kan vælge at farve ulige eller lige rækker i tabellen, som i tabellen ovenfor.

Egenskaber for celle (3. ikon)
Når din tekst ikke vil stå i toppen af en celle er det typisk Table cell properties du skal have fat i. I dette tilfælde skal du have fat i Vertical alignment og vælge Top eller Bottom.

Ønsker du en bestemt bredde på en kolonne i tabellen, kan du sætte markøren i den øverste celle, klikke på Table cell properties, og taste den ønskede bredde ind i width.

Tilføj/Slet række (4. 5. og 6. ikon)
Du kan altid tilføje en række før eller efter den række markøren er placeret i. Og du kan slette den række markøren er placeret i ved at klikke på det 6. ikon.

Tilføj/Slet kolonne (7. 8. og 9. ikon)
Du kan til en hver tid tilføje eller slette en kolonne i en tabel.

Links og billeder

amaster-cms-links

Link på tekst
Når du laver et link er det en god idé at gøre det til en naturlig del af den tekst brugeren læser. Lav gerne linket på det eller de nøgleord der er vigtige, for den side du linker til. Dette gøres ved at markere teksten der skal være link og derefter klikke på linkknappen (den lille kæde).

Når du laver interne links på din egen hjemmeside er det nok at indsætte adressen efter domæne.dk. Så det du indsætter i Link URL kunne fx være /page/support/manual/tekst-editor
Eller hvis du linker til en anden CMS-side, kan du vælge den i Link list.

Når du laver eksterne links, altså link til andre sider end din egen, skal du huske at vælge Open in new window (_blank) i Target

Husk altid at udfylde Title, som er den tekst der bliver vist når kunden holder musen over linket. Det er også denne tekst google læser og indekserer.

Ekempler på links – hold musen over linket for at læse Title:
Rigtig: Se vores flotte rosenbuske.
Forkert: Se vores flotte rosenbuske klik her.

Indsæt billede, evt. med link
Du kan bruge billeder til at illustrere meningen med dine tekster, hvilket ofte gør navigationen lettere for kunderne/brugerne.

Sæt markøren der hvor du vil indsætte dit billede, klik derefter på Insert/edit image.

Klik på dette billede for at se billedmenuen. images-button

For at vælge et billede skal du klikke på media-browser for enden af Image URL feltet. Her finder/uploader du dit billede, og klikker på det for at vælge det.

Læs lidt mere om billeder, upload og strukturering i mediabrowseren.

Smart visning af stort billede
Indsæt først det billede du vil bruge som link, markér billedet og klik på linkknappen. Vælg det store billede du vil linke til ved at klikke på , derefter skriver du title. Til sidst er det vigtigt at du husker at vælge lightbox i Class, nederst.

Tip

rezise-window
Synes du ikke der er plads nok i editoren, kan du lave vinduet større ved at trække i nederste venstre hjørne.